piątek, 15 lutego 2013

Po latach użerania się ze złym samopoczuciem wreszcie nadeszło objawienie. To gluten!!!

Witam serdecznie na moim blogu poświęconemu w całości diecie bezglutenowej.

Przez wiele lat (dzieciństwo i dorosłość) musiałam użerać się ze złym samopoczuciem, dziwnymi objawami, uczuciem "tycia" bezpośrednio po posiłku, migrenami, kołataniem serca, bólami głowy, lekkim puchnięciem twarzy po niektórych potrawach, depresją i napadami "płaczu", brakiem siły, ospałością, problemami z koncentracją, nerwowością, bólami brzucha, wzdęciami i czasami nawet z problemami z oddychaniem. Niestety (albo stety) objawy te nie były aż tak silne, aby zająć się nimi na dobre, lekarze, do których chodziłam nie potrafili znależć żadnej namacalnej przyczyny, a jakoże objawy te trwały latami, to tak już do nich przywykłam, że przestałam je postrzegać jako coś dziwnego i wymagającego leczenia. Po prostu myślałam, że tak już mam, że wszyscy tak mają i to normlane.

Jakież było moje zdziwienie, gdyz dowiedziałam się, iż mam uczulenie na gluten... Najlepsze jest to, że próby krwi tego w ogóle nie wykazały. Jednak, po tym gdy moi znajomi definitywnie twierdzili, iż po jedzeniu typu "chleb" moja twarz robi się jakaś "opuchnięta", opisałam to mojej pani doktor i nakazała mimo wszystko zrobić eksperyment - 2 tygodnie bez glutenu...

Tak też uczyniłam, ratowałam się owocami, bananami i produktami z napisem "bez glutenu".
To co stało się po tych dwóch tygodniach, przerosło wszelkie moje oczekiwania. Naprawdę!

Na pierwszy ogień poszło samopoczucie. Kompletna odmiana, czułam się wręcz jak inna osoba. Nagle miałam tyle energii i czułam się zwyczajnie szczęsliwie. Tak jakby ktoś podał mi pigułkę przeciwdepresyjną albo coś w tym stylu!;-) To naprawdę było niezwykle widoczne. Wcześniej mój chłopak zawsze twierdził, że mam depresję, byłam nerwowa i ogólnie nic mi się nie chciało. Często miałam ochotę płakać bez powodu. A innym razem nagle miałam przypływ radości (co pewnie wynikało z chwilowego braku glutenu). Wczęsniej, wiedząc już co nieco o glutenie, także zauważyłam ten objaw. Zdarzyło mi się np. czuć super i nagle po zjedzeniu pizzy dopadał mnie jakiś straszny stan, ogólnie miałam naglę ochotę płakać i nie wiedziałam, co mi się stało. Po prostu było to tak nagłe, intensywne i nielogiczne, że czułam i intuicyjnie wiedziałam, że to nie jest coś "ode mnie". Niesamowite jak gluten wpływa na samopoczucie. Być może odgrywa ważną rolę nawet w chorobach psychicznych. Czytałam artykuł, iż u osoób ze schizofrenia zawsze wykrywa się ponadnormlane ilości glutenu w mózgu. Ale to zostawiałm na koljeny artykuł na tym blogu, o czym napiszę niebawem.

Poprawiły się też inne aspekty, wzdęcia brzucha, ból żołądka, problemy z oddychaniem. Nagle to wszystko ustąpiło!!! Nagle odkryłam, że można się czuć normlanie! To było niesamowite odkrycie po 30 latach jedzenia tego świństwa....! Ciekawe było też uczucie po jedzeniu np. dżemu czy czekolady bezglutenowej (np. Nestle już produkuje takową). Wcześniej, zawsze towarzyszyło mi to uczucie "tycia". I nagle, po prostu czegoś mi brakowało. Jadłam te same rzeczy, ale bez glutenu, i ewidentnie brakowało mi jakiejś rekacji organizmu. Wszystko zmieniło się na lepsze!

Dlatego chciałabym się Was zapytać, jakie Wy macie objawy poglutenowe, co się u Was zmienia gdy nie jecie glutenu? Jak się dowiedzieliście, że to gluten?

17 komentarzy:

  1. U mnie to się objawiało identycznie. Na szczęście już też wiem, że to gluten! Będę zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, ja tez mam glutenowy problem, podobnie ja u Ciebie objawy zupełnie nietypowe, przy czym brak pozytywnego wyniku badań na alergię

    o tym ze gluten mi szkodzi dowiedziałam sie przypadkiem gdy zaszłam w ciaże. W drugim tygodniu odrzuciło mnie od chleba i wzelkich produktów macznych i od słodyczy , po jakichs 3 tygodniach ustapiłu objawy typu ból brzycha, wzdęcia i i uporczywe rozwolnienia, no i moja zmora bole stawów, po ciązy wrociłam do normalnego jedzenia i wszystko zaczeło sie na nowo + nowe objawy chorobowe, do tego stopnia uiażliwe ze skierowano mnie na rezonans w celu zdiagnozowania stwardnienia rozsianego

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie także próby krwi nie wykazały alergii żadnej. Dopiero "próba" gdy przez 2 tygodnie go nie jadłam. Zresztą, sama doktor mi powiedziała, że z tymi próbami krwi to nie zawsze wychodzi. Poczytałam troche w internecie i rzeczywiście sporo osób tak ma. Niekoniecznie trzeba miec wyniki krwi wskazujące na tę alergię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Potwierdzam efekt , u mnie wyszło to całkiem przypadkiem kiedy bylem na którejś tam diecie z kolei. Dopiero w tej nie jadłem nic z glutenem, dopiero ta była naprawdę skuteczna, w efekcie czego na stałem bez jojo schudłem 13 kg (ale trzeba zaznaczyć że w ilosci kalorii i węglowodanó tez sie pilnowąłem) i przestałem mieć takie paskudne uczucie napchania po posiłku. (a potrafiło mnei "nadymać" nawet przez 7 godzin po zjedzeniu makaronu)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli poszukujecie dużego wyboru produktów bezglutenowych zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu internetowego! www.sklepvaria.pl
    Polecamy również odwiedzenie naszej facebookowej strony https://www.facebook.com/...0581370?fref=ts
    Pozdrawiamy i zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. to nie gluten, tu chodzi o pszenicę. zajrzyj do ksiazki williama davisa dieta bez pszenicy...tycie jest spowodowane opiatami, natomiast opuchniecie twaRZy zapalnymi wlasciwosciami pszenicy - zdjecia na stronie facebookowej wheatbelly. jest mnostwo takich opuchniec

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak to przeczytałam to od razu zaczeło mi się chcieć płakać! Mam nadzieję że taka próba u mnie też wykaże że jestem uczulona na gluten, bo nie wiem co może być przyczyną tak złego samopoczucia całe życie !

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie na początku zaczęłam bardzo chudnąć i pojawiły się guzki na węzłach chłonnych Po wykryciu celiakii i przejściu na dietę po 6 miesiącach nastąpiła poprawa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Która czekolada Nestle jest bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń
  10. teraz chyba juz wszystkie, powinno byc napisane

    OdpowiedzUsuń
  11. Coz jesc zatem!!!??? Ja tez mam takie objawy! I lekarze to tylko patrza sie na mnie dziwnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę podziękować za ten artykuł po przeczytaniu poszedłem do lekarza objawy miałem dokładnie te same objawy jakie miałem 40 % to spuchnięta twarz znajomi się mnie pytali co mi się dzieję to buzią czy ja jestem na coś chory czy co.Jestem uczulony na gluten.Po odstawieniu tego świństwa mam normlną buzię i jestem szczęśliwy.Ja również będe zaglądał częściej.Bez tego artykuły nigdy bym się chyba nie dowiedział co mi jest.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zwróćcie też uwagę na cukier i nabiał bo również one potęgują stany zapalne w jelitach,jelita są nazywane drugim mózgiem nie bez powodu w jelitach wytwarzanej jest 80% serotoniny,która sprawia ,że czujemy się szcześliwi.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeśli jedząc makaron i inne produkty pszeniczne nie czujesz się najlepiej, warto wykonać testy na nietolerancję glutenu oraz celiakię. Naprawdę nie ma potrzeby się z tym męczyć, przy małej modyfikacji diety problem znika niemal całkowicie.
    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o takich testach, zajrzyj na http://www.euroimmundna.pl/celiakia

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie zawsze po zjedzeniu bułeczki, chlebka etc. Zaczynał się po prostu męczący ból głowy, po jedzeniu chciałam spać, czułam się strasznie, ciągle tylko senność i ból głowy i brzydka cera. Wiecznie chciałam iść spać. Wyszła mi niedoczynność tarczycy, insulinoopornosc. Gdy zaczęłam brać leki poczułam się troszkę lepiej ale naprawdę niewiele się zmieniło. Do rzucenia glutenu zmusiła mnie obserwacja że po chlebie rozpoczyna się moje "zejście" i chcecie zwalczenia notorycznych migren podczas których często nawet Ketonal nie pomagał. I tak oto 3 tyg bez glutenu. Samopoczucie super. Czuję się lekko, żadnych zaburzeń jelitowych, no i ani jeden dzień nie bolała mnie głowa. Wolę nie jeść chleba który kocham niż cierpieć na migreny które niszczyły mi życie

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja niestety także od dawna borykałem się z tym problemem nieprzyswajania glutenu. Zawsze po zjedzeniu bułki czy makaronu odczuwałem duży dyskomfort. Dopiero kiedy wszedłem na stronę http://www.euroimmundna.pl/celiakia i dowiedziałem się o skutkach oraz przyczynach, postanowiłem zrobić badania. Teraz już mam dietę przystosowaną do siebie i czuje się o wiele lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż dziwię się, że od razu nie zrobiłaś testów. Ja gdy tylko dowiedziałem się o istnieniu czegoś takiego jak gluten i tego gdzie on występuje, od razu nabrałem wątpliwości czy, aby na pewno nie mam żądnej alergii. Udałem się do eurolinefood.pl i tam tez zrobiłem testy

    OdpowiedzUsuń